Csehország  
Horvátország    
Dalmácia-dél  
Dalmácia-észak  
Dalmácia-közép  
Isztria  
Kvarner  
Szlovénia  
Főoldal
Hírek-Akciók 
Hajóbérlés
Élményhajózás
Egyedi ajánlatkérés
Online szállásfoglalás
Online utasbiztosítás
Utazási feltételek
 

Horvátország

Horvátországaz a földrajzi régió, amely emberemlékezet óta vonzza a különböző népcsoportokat. Területén eltérő kultúrák érintkeztek, hatottak egymásra, sőt fonódtak össze: illírek, kelták, ókori görögök és rómaiak. Őket követően a terület a Keleti- és Nyugati Császárság határmezsgyéje lett, majd itt húzódott a határ a frank birodalom és Bizánc között. Itt találkoztak az ószláv és az illír istenek, a katolikus és a görögkeleti egyház, a kereszténység és az iszlám. Jelen korunkig folytatva a sort, egyértelmű, hogy Horvátország mindig is a különböző világok - a római, a hellén, a germán, a magyar, a török, a szláv - metszéspontjaként szolgált. A horvátok, pedig mindvégig megmaradtak horvátoknak, az eltérő kultúrákkal való érintkezés tovább gazdagította saját kultúrájukat.

Horvátország viszonylag kis területén randevúzik a napfényes Földközi-tenger az Alpok hegységeivel és Pannónia síkságaival. Tudják-e, hogy Horvátországot az ezer sziget országaként is emlegetik? Tudják-e, hogy Horvátország ivóvíz készleteit tekintve az egyik leggazdagabb európai ország? Ez a sokszínűség a legjobban talán abban a természeti gazdagságban tükröződik, melynek szerves része Horvátország nyolc, minden tekintetben páratlan nemzeti parkja: a Kornati-szegetek, a Risnjak-hegység, a Krka-vízesés, a Paklenica-hegység, a Brijuni-szigetcsoport, Mljet-sziget, és az UNESCO természetörökségi listáján is szereplő Plitvicei-tavak.

A horvát konyha tovább erősíti a különböző behatások jótékony hatásáról szóló feltételezéseket. Az asztalon ételek formájában - pagi sajt, szlavón kulen (szlavón kolbász), drnisi prsut (drnisi sonka), isztriai leves, cresi báránysült, gorani dagadó, zagorjei strukli (sajtos vagy gyümölcsös karácsonyi sütemény) stoni osztriga, komizai lepény, muraközi gibnaica (sós túrós sült tészta) - is felsorakoznak a hovát régiók. És noha ezen ételek íze teljes mértékben különbözik egymástól, közös bennük, hogy mindegyik nagyon ízletes és nagyon horvát. A bor kedvelői tovább folytathatják a sort, minthogy Európában egy régi iloki pincében palackoztak először bort. A vendégnek meg kell ismernie a jóféle horvát borokat, úgy mint: a traminac, a rizling, a grasevina, a burgundi avagy a dingac, a postup, a malvánzia, a teran és vugava... Az UNESCO Kulturális örökség listáján szereplő Dubrovnik óvárosa, a spliti Diocletianus-palota, a sibeniki Szt. Jakab Székesegyház, Trogir középkori városmagja, a poreci Eufrazius-bazilika, megannyi csoda.

Horvátország számos kiváló személyiséggel ajándékozta meg a világot. Néhány közülük: a korculai Marco Polo, a legendás világutazó, a Rab-szigeti Marin kőfaragó mester alapította meg San Marino városát, Nikola Tesla az elektortechnika és a rádióval történő hangátadás terén talált fel korszakalkotó újítást, a zábrádi David Schwartz a léghajó feltalálója, aki azonban halála miatt azt már nem tudta szabadalmaztatni, Gróf Zeppelin az ő tervei alapján alkotta meg a léghajót, Slavoljub Penkala a golyóstoll és a töltőtoll feltalálójaként írta be magát a világ történelmébe. A sort a végtelenségig folytathatnánk, de valahol meg kell állnunk. Befejezésként szóljunk azokról, akik naptárukat forgatva várva várják a nyaralást és nem is sejtik, hogy éppen abba az országba tartanak, ahol Európában elsőként találták fel a naptárat, amikor Mezopotámiában megjelent az ékírás, Egyiptomban pedig a hieroglifák.

   
 
   
 
 Iroda: 1012-Budapest, Lovas út 19. (térkép)   -  Email: info@windguru.hu  -  Tel: +36/1/450-0072  -  Fax: +36/1/450-0075  -  WebDesign by ESS