Adriai-tenger
Franciaország
Görögország
Horvátország
Karib-térség
Olaszország
Spanyolország
Katalónia
Svédország
Szlovénia
Törökország
Tanfolyamtúrák
Oktatás
Holdnaptár
Főoldal
Hírek-Akciók 
Üdülés
Élményhajózás
Egyedi ajánlatkérés
Online szállásfoglalás
Online utasbiztosítás
     
 
Spanyolország
Hajóbérlés  

Katalónia

     
 

Spanyolország Ez az Európa dél-nyugati részén fekvő ország annak is mindig új meglepetésekkel szolgál, aki évek óta látogatja. Igazi kettősség jellemzi. Egyszerre jelenti a hosszan elnyúló tengerpartokat és strandokat, de a változatos hegyi tájakat is. A túlzsúfolt, nyüzsgő városokat és az ország belsejének csaknem lakatlan, szinte végtelen térségeit. A zömök erőteljes baszkokat és a törékeny andalúzokat. A nép mély hitét tükröző színpompás ünnepségeket és a vallásosság csökkenését. Spanyolország mindig más, attól függ, melyik részére utazunk. Ha van némi ismeretünk az ottani emberek életstílusáról, szokásairól, kénytelenek vagyunk megállapítani, hogy mindennek az ellenkezője is igaz. Aki ezt tudja, máris sokat tud Európa egyik legszebb, legérdekesebb, legizgalmasabb országáról.
Spanyolország területének nagy részét fennsíkok és hegységek uralják. Az ország átlagos tengerszint feletti magassága 600 m felett van. Spanyolország domborzatát a felföldek, fennsíkok és hegységek határozzák meg. A galíciai partvidéket leszámítva partvonala tagolatlan. Amíg keleti és déli partvidéke sima és homokos, északnyugaton sziklás partok találhatók. Az ország több mint 2000 stranddal rendelkezik.
Éghajlata változatos, míg Asztúria és Galícia óceáni klímával rendelkezik, az ország déli és belső területein mediterrán és félsivatagi éghajlat uralkodik. Az előbbire enyhe tél és hűvös nyár, illetve a gyakori esőzés miatt dús növényzet jellemző. Az ország déli részein, a nagy folyók termékeny völgyeiben, nyaranta kétszer is aratnak, bőven teremnek az ültetvények, és olajfák teszik jellegzetessé a vidék arculatát. De ahol hiányzik a víz, mint például Almeria környékén vagy a Madridból Barcelonába vezető úton, ott halott, elkarsztosodott holdbéli táj köszönt ránk.
Az ország történelme oly gazdag, hogy szinte lehetetlen felsorolni múltjának minden fontosabb emlékét. Kelták, rómaiak és görögök mind itt hagyták impozáns nyomaikat. Egyedülállóak viszont Európában és az ország egyik legértékesebb kulturális kincsét képezik a mór és zsidó kultúra csodálatos emlékei. A mórok több mint 700 éven át, majdnem egész Spanyolország fölött uralkodtak, s ez alatt az iszlám határozta meg az ország életét. A turista még ma is álmélkodva csodálja Córdobában, Sevillában, Granadában, de másutt, a kisebb és kevésbé híres helyeken is a mór művészet emlékeit. Az akkoriban virágkorát élő arab művészet és tudomány spanyol földön egyesült a zsidó kultúra ősi szellemével és bölcsességével. Zsinagóga, mecset és katolikus templom évszázadokon át megvolt egymás mellett, több-kevesebb békével, mindenekelőtt azonban kölcsönös toleranciával.
A spanyol élet és a spanyol kultúra középpontjában azonban ma is a katolikus egyház áll. Nyugat-Európában Írország után Spanyolország a legkatolikusabb ország. A lakosság majdnem kizárólag katolikus. A spanyolokat elkerülte a kereszténységet más országokban megosztó reformáció. Spanyolországban olyan sok katedrális, templom, kolostor, kegyhely van, hogy méltatásuk oldalakat töltene meg. Utaljunk csak röviden a málagai székesegyházra, benne Pedro de Mena csodálatosan faragott kóruspadjaira, vagy a gazdagon díszített Palma de Mallorca-i bazilikára, Európa egyik legnagyobb templomára, vagy a hatalmas sevillai székesegyházra, benne Kolumbusz Kristóf sírjával.
Végül ejtsünk szót a spanyol gasztronómiáról. A spanyol konyha az utóbbi években még sosem tapasztalt nemzetközi elismerést és közkedveltséget vívott ki magának. Legkevesebb tizenöt táj konyháját különböztethetjük meg, melyek közül talán a leghíresebbek a baszk, az aragóniai, a katalán és madridi. A római, görög és mór hatás kimutatható az ibériai konyhán.
Sütésre-főzésre a spanyolok szinte kizárólag disznózsírt, vagy olívaolajat használnak. A fokhagyma és a zöldségek karakteres résztvevője a spanyol ételeknek. A padlizsán és a zöldpaprika igen népszerű sütve, párolva és nyersen. A gazpacho (sűrű leves, melyet jéghidegen, pirított zsemlekockával tálalnak) alapja is a különféle zöldségek, melyet minden étteremben kaphatunk Spanyolország szerte, ám két egyformát nem találunk. A paella, nem más, mint rizs rengeteg zöldséggel, tengergyümölcseivel, vagy hússal és fűszerekkel. Spanyolos fűszerezéshez érdemes beszerezni sáfrányt, ánizst és fahéjat, mely utóbbit húsok, kolbászok ízesítésére is használnak. Mandulát szinte mindenféle ételbe tesznek és magában, sózva, vagy édesen is gyakran ropogtatják. Több tucat mandulás sütemény és torta színesíti a spanyol desszertek sorát.
Az egész országban nagy hagyományai vannak a híresen finom bortermelésnek, és a bor fogyasztásának. A sherry talán a legismertebb spanyol bor, amit az egész világon ismernek, A fehérborok közül a malagabor a legkiválóbb, melyet főleg desszertekhez fogyasztanak. Hazánkban is egyre népszerűbb a gyümölcsdarabokból, borból, gyümölcsléből és konyakból, vagy pálinkából készített sangría is. A spanyol étkezési szokásokat elsősorban a mediterrán éghajlat befolyásolja. A spanyolok később kelnek és később is ebédelnek. A vacsora ideje, így nem ritkán akár éjfélre is tolódhat, ezért az ebédnél könnyebb ételt (pl. halat, levest) jelent.
A spanyol konyha hosszú időn keresztül a kontinens ízvilágától különállóan fejlődött és a félszigetre érkeztek először olyan különlegességek, mint a paradicsom, csokoládé, a burgonya és a kukorica. A keleti hatások és a mediterrán éghajlat ötvözete adja a spanyol konyhák különleges, finom ízvilágát.
Spanyolország különös, hiszen valójában nem is egy ország.

 
 
 Iroda: 1012-Budapest, Lovas út 19. (térkép)   -  Email: info@windguru.hu  -  Tel: +36/1/450-0072  -  Fax: +36/1/450-0075  -  WebDesign by ESS