Adriai-tenger
Franciaország
Görögország
Horvátország
Isztria
Kvarner
Dalmácia-Dél
Dalmácia-Észak
Dalmácia-Közép
Karib-térség
Olaszország
Spanyolország
Svédország
Szlovénia
Törökország
Tanfolyamtúrák
Oktatás
Holdnaptár
Főoldal
Hírek-Akciók 
Üdülés
Élményhajózás
Egyedi ajánlatkérés
Online szállásfoglalás
Online utasbiztosítás
     
 
Horvátország
Hajóbérlés  

Dalmácia-Dél

Dalmácia-Észak

Dalmácia-Közép

Isztria

 

Kvarner

     
 

Horvátország

Horvátország az a földrajzi régió, amely emberemlékezet óta vonzza a különböző népcsoportokat. Területén eltérő kultúrák érintkeztek, hatottak egymásra, sőt fonódtak össze: illírek, kelták, ókori görögök és rómaiak. Őket követően a terület a Keleti- és Nyugati Császárság határmezsgyéje lett, majd itt húzódott a határ a frank birodalom és Bizánc között. Itt találkoztak az ószláv és az illír istenek, a katolikus és a görögkeleti egyház, a kereszténység és az iszlám. Jelen korunkig folytatva a sort, egyértelmű, hogy Horvátország mindig is a különböző világok - a római, a hellén, a germán, a magyar, a török, a szláv - metszéspontjaként szolgált. A horvátok, pedig mindvégig megmaradtak horvátoknak, az eltérő kultúrákkal való érintkezés tovább gazdagította saját kultúrájukat.

Horvátország viszonylag kis területén randevúzik a napfényes Földközi-tenger az Alpok hegységeivel és Pannónia síkságaival. Tudják-e, hogy Horvátországot az ezer sziget országaként is emlegetik? Tudják-e, hogy Horvátország ivóvíz készleteit tekintve az egyik leggazdagabb európai ország? Ez a sokszínűség a legjobban talán abban a természeti gazdagságban tükröződik, melynek szerves része Horvátország nyolc, minden tekintetben páratlan nemzeti parkja: a Kornati-szigetek, a Risnjak-hegység, a Krka-vízesés, a Paklenica-hegység, a Brijuni-szigetcsoport, Mljet-sziget, és az UNESCO természetörökségi listáján is szereplő Plitvicei-tavak.

A horvát konyha tovább erősíti a különböző behatások jótékony hatásáról szóló feltételezéseket. Az asztalon ételek formájában - pagi sajt, szlavón kulen (szlavón kolbász), drnisi prsut (drnisi sonka), isztriai leves, cresi báránysült, gorani dagadó, zagorjei strukli (sajtos vagy gyümölcsös karácsonyi sütemény, stoni osztriga, komizai lepény, muraközi gibnaica (sós túrós sült tészta) - is felsorakoznak a hovát régiók. És noha ezen ételek íze teljes mértékben különbözik egymástól, közös bennük, hogy mindegyik nagyon ízletes és nagyon horvát. A bor kedvelői tovább folytathatják a sort, minthogy Európában egy régi iloki pincében palackoztak először bort. A vendégnek meg kell ismernie a jóféle horvát borokat, úgy mint: a traminac, a rizling, a grasevina, a burgundi avagy a dingac, a postup, a malvánzia, a teran és vugava...
Az UNESCO Kulturális örökség listáján szereplő Dubrovnik óvárosa, a spliti Diocletianus-palota, a sibeniki Szt. Jakab Székesegyház, Trogir középkori városmagja, a poreci Eufrazius-bazilika, megannyi csoda.

Horvátország számos kiváló személyiséggel ajándékozta meg a világot. Néhány közülük: a korculai Marco Polo a legendás világutazó, a Rab-szigeti Marin kőfaragó mester alapította meg San Marino városát, Nikola Tesla az elektortechnika és a rádióval történő hangátadás terén talált fel korszakalkotó újítást, a zábrádi David Schwartz a léghajó feltalálója, aki azonban halála miatt azt már nem tudta szabadalmaztatni, Gróf Zeppelin az ő tervei alapján alkotta meg a léghajót, Slavoljub Penkala a "Penkala-féle mechanikus ceruza" feltalálójaként írta be magát a világ történelmébe, mely a golyóstoll és a töltőtoll elődjeként vált ismertté az egész világon. A sort a végtelenségig folytathatnánk, de valahol meg kell állnunk.

Befejezésként szóljunk azokról, akik naptárukat forgatva várva várják a nyaralást és nem is sejtik, hogy éppen abba az országba tartanak, ahol Európában elsőként találták fel a naptárat, amikor Mezopotámiában megjelent az ékírás, Egyiptomban pedig a hieroglifák.

Hajóbérlés Horvátországban

Irodánk Horvátország mind az öt régiójában tud Önnek hajót biztosítani. Amennyiben kínálatunkban nem szerepel Önnek megfelelő charter hajó, egyedi ajánlatért kérjük hívja irodánkat, vagy honlapunk "Egyedi ajánlatkérés" menüpontja alatt is megadhatja egyedi igényeit.

Címszavak:

Horvátország, Hajóbérlés Horvátországban, Vitorlás bérlés Horvátországban, Motoros hajó bérlés Horvátországban, Hajó, Vitorlás hajó, Motoros hajó, Kikötő, Marina, Mediterrán, Mediterrán-térség, Mediterráneum, Adria, Adriai-tenger, ACI

 
 
 Iroda: 1012-Budapest, Lovas út 19. (térkép)   -  Email: info@windguru.hu  -  Tel: +36/1/450-0072  -  Fax: +36/1/450-0075  -  WebDesign by ESS