Adriai-tenger
Franciaország
Görögország
Horvátország
Karib-térség
Olaszország
Spanyolország
Svédország
Szlovénia
Törökország
Tanfolyamtúrák
Oktatás
Holdnaptár
Főoldal
Hírek-Akciók 
Üdülés
Élményhajózás
Egyedi ajánlatkérés
Online szállásfoglalás
Online utasbiztosítás
     
 

Hajóbérlés

 
 

Horvátország

Szlovénia

Olaszország

Spanyolország

 

Svédország

Görögország

Karib-térség

Törökország

 

Franciaország

     
 
 

Hasznos lehet

Ha idegenkedik a nyüzsgő tengerparti üdülőhelyektől, szabadságra és változatosságra vágyik, akkor egy motoros, vagy vitorlás hajós vakáció a megfelelő megoldás!

Ha elhatározza, hogy kibérel egy charter hajót első fontos kérdés: milyen hajózási ismeretekkel rendelkezik? Ha a válasz: semmilyen, nincs hajós előélete, az nem akadály, mivel tapasztalt kapitányok közreműködésével valósítható meg a nagy kaland. Ha a válasz: igen van képesítésem, az még nem elegendő, mivel a papírnál fontosabbak a gyakorlati ismeretek! Ha letette a vizsgát, akkor még csak az elméleti alapokat sajátította el, tapasztalatai még nincsenek!

Gyakorlati ismeretek hiányában először javasolt szervezett oktató túrán részt venni vagy tapasztalattal rendelkező kapitánnyal kibérelni a hajót, aki megtanítja a fortélyokra és a tanulás ellenére kellemes, biztonságos hajózásban részesül. Ha pedig már teljes biztonsággal navigál, akkor nem szorul magyarázatra, hogy miért hódol e gyönyörű életformának a világon oly sok ember!

Összegyűjtöttünk néhány hasznos tudnivalót arra az estre, ha hajózni készül:

Javasoljunk, hogy a hajózási területet a résztvevők tudása, tűrőképessége figyelembevételével állapítsa meg. A csapat létszámának megfelelő hajót válasszon. Ha kényelmes vakációra vágyik ne töltse túl emberrel (és csomagokkal) a hajót, inkább válasszon egy nagyobbat, esetleg egyszerre több kisebb hajót béreljenek, ha nagyobb baráti társaságról van szó.

A legénység összeállításánál legyen tekintettel az egyes egyének habitusára, nehogy egymás idegeire menjenek. Magyarázza el csapatának, hogy telnek a mindennapok egy hajón - hiszen össze lesznek zárva elég kis helyre relatív hosszú időre és tudniuk kell, hogy mire számítsanak, az együttélésnek milyen szabályai vannak, Önnek milyen elvárásai vannak a legénységével szemben. Ezek az információk jobb csapattá kovácsolják a társaságot és így ígéretes, felhőtlen hangulatú napok ígérkeznek a túra idejére!

FIGYELEM! Tönkre teheti egész nyaralását, ha a hajót pusztán a kedvező ár alapján választja ki! Ne essen ebbe a hibába - alaposan tekintse át az ajánlatot! A túl alacsony ár feltételezheti, hogy valami nincs rendben a hajóval, vagy nem megfelelő a felszereltsége. Ebben az esetben a kapitánynak fel kell készülnie minden lehetséges hibára, sérülésre.

Hajóátvételkor segítségére van a check lista, melyen darabszámmal feltüntetve megtalálja a hajó tartozékait. Szánjon figyelmet és időt a hajóátvételre, mert leadáskor a hiányzó, hibás, sérült tartozékok a letétbe helyezett összegből (kaució) kerülnek levonásra. Hajóátvételhez kérje segítségünk!

Mit vigyünk magunkkal?

Pénz és dokumentumok:

Saját iratait és a hajó papírjait helyezze biztonságos helyre, ne felejtse a kikötőben, marina recepcióján! Ha horgászni vagy búvárkodni szeretne az ehhez szükséges iratokat is tartsa magánál, a vonatkozó szabályokról érdeklődjön, ha nincs vele teljesen tisztában.

A hajó és hajóvezető okmányai:

érvényes hajólevél, kötelező biztosítás, vízhasználati adó, hajóvezetői engedély (és rádiós vizsga), útlevél/személyi igazolvány, crew list (személyzeti lista)

Mindig ellenőrizze, hogy a megfelelő dokumentumot vette át!

Legyen kéznél a charter cég elérhetősége (emergency or contact number) és annak az embernek a telefonszáma, aki Önnek a hajót átadta

Fizetőeszközök: hitelkártya, készpénz (kis helyeken nem tudja hitelkártyáját használni, ezért javasolt, hogy mindig legyen Önnél készpénz)

Ruházat, cipő:

Az öltözködési előírás rendkívül egyszerű: bármilyen időszakban hajózik mindig legyen Önnél vízhatlan ruházat és cipő ( nyári hónapokban hajózók számára - júniustól augusztus végéig esetek többségében elegendő egy széldzseki - lehetőleg valami élénk színű), néhány póló, rövidnadrág, fürdőruha, sapka vagy kalap a nap ellen, estére hosszúnadrág és pulóver vagy polár pulcsi. Erősebb szél esetén törekedjen a réteges, meleg öltözetre!

A hajón ne legyen mezítláb (bár ez rendkívül kellemes lehet nyáron), viseljen zárt, lehetőleg világos gumi és nem recés talpú cipőt, mely nem csúszik és nem hagy csíkot a fedélzeten. Papucs viselése a hajón nem javasolt, mert könnyen kibicsaklik benne bokája egy rossz mozdulatnál! Érdemes külön cipőt rendszeresíteni a strandoláshoz, mely védi lábát a kagylóktól, éles kövektől.

Lehetőleg ne bőröndbe pakoljon, mert a hajón túl sok helyet foglal (bár a repülős utazásnál kényelmesebb), a sporttáska praktikusabb.

Ha nincs vitorlás ruhája nálunk bérelhet!

További praktikus dolgok:

Hogy jól érezze magát kedvenc CD-it vigye magával, társas játékot, kártyát, fényképezőt, kamerát, esetleg gitárt, napolaj, ajakápolót (a szél nagyon kiszárítja ajkait), erős ragasztószalag (esetleges vitorla szakadás, repedés esetén jól jöhet), telefon töltő -szivargyújtós változatban is, T elosztó, saját gyógyszerek, jegyzet tömb, ceruza/toll, papír törölő, elemlámpa, tartalék elemek, snorkel felszerelés, horgász felszerelés, napszemüveg, varró készlet, olló, svájci bicska, szemetes zsák, mosogató szivacs, pár darab ruhacsipesz (felbontott élelmiszerek lezárására is alkalmas), konyharuha, törölköző, gyufa / öngyújtó a tűzhely begyújtásához, WC papír, konzerv nyitó, fogpiszáló

Étkezés a hajón:

A charter hajók felszerelt konyhával rendelkeznek! Hűtőszekrény, gáztűzhely (sütővel), esetenként mikorhullámú sütő, kávéfőző általában nincs. Lábos, tányér, pohár, evőeszköz, sajtreszelő, tálak, tésztaszűrő és egyéb szükséges konyhai kiegészítők megtalálhatók, így szinte bármilyen étel elkészíthető a hajón.

Javasolt behajózás előtt egy hozzávetőleges menüt összeállítani a túra idejére és bevásárolni néhány alapvető élelmiszert.

Higiénia a hajón:

A hajóknak jellemzően kb. 300-400 l-es a víztartálya. Inni nem ajánlatos belőle, főzésre, tisztálkodásra alkalmas.

   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Iroda: 1012-Budapest, Lovas út 19. (térkép)   -  Email: info@windguru.hu  -  Tel: +36/1/450-0072  -  Fax: +36/1/450-0075  -  WebDesign by ESS