Adriai-tenger
Franciaország
Görögország
Horvátország
Karib-térség
Olaszország
Spanyolország
Svédország
Szlovénia
Törökország
Vitorlás szezon Törökország
Kikötési- kikötői- és hasznos információk
Nyugat-Lycian (Lükia) partvidék
Kelet-Lycian (Lükia) partvidék
Tanfolyamtúrák
Oktatás
Holdnaptár
Főoldal
Hírek-Akciók 
Üdülés
Élményhajózás
Egyedi ajánlatkérés
Online szállásfoglalás
Online utasbiztosítás
     
 

A török vitorlás szezon

Törökországban a tenger ideális a túravitorlázásra. A Meltemi fúj egész nyáron. Május-júniusban 3-4 Bft erősséggel kezdi, július-augusztusban éri el teljes 6-7 Bft-s erősségét, szeptember-októberben ér véget.

Kos és Bodrum között északi irányból fúj, a déli partoknál viszont nyugatról érkezik.
Árapály 30-40 cm.

Szép öblök, védett horgonyzóhelyek, félsziget és sziget tagolta partvonal 7200 km (3887 tmf) hosszúságban. Kikötés után történelmi sétákat tehet a parton, egyedülálló antik emlékeket és természeti csodákat fedezhet fel -minden napra jut 1-1 érdekesség-. Izgalmas helyeket fedezhet fel, de a délnyugati partvidék különösen figyelemreméltó.
Ez a szakasz 4 vitorlázási területre osztható:
-Törökország Ión-tenger partvidéke: Izmir - Kusadasi - Güllük - Bodrum
A partvidék a kevésbé forgalmas vitorlázó területek közé tartozik. Élvezheti a tenger minden előnyét anélkül, hogy zsúfolt vizeken hajózna.
-Carian (Karia) partvidék: Bodrum - Marmaris
A legnépszerűbb vitorlás terület, a két legnagyobb charter bázissal Törökországban (Bodrum, Marmaris).
-Nyugat Lycian (Lükia) partvidék: Marmaris - Fethiye
A vad, vagy kalóz partszakasz több száz rejtett öböllel, a hegyvidék partján.
-Kelet Lycian (Lükia) partvidék: Fethiye - Antalya
A terület híres kék áttetsző tengeréről, kevésbé zsúfolt, mint Marmaris és Fethiye területe. Kas és Antalya között a Meltemi szél - még főszezonban is - napokig vagy akár 1 hétig is, cserbenhagyja. A levegő ilyenkor nedves, párás és rosszak a látási viszonyok. "Motoros" vitorlások haladnak a következő kikötőig.

Ephesos - Az ősi város. Egykor görög polisz az Égei-tenger partján, Kis-Ázsia nyugati partvidékén. Fénykorában lakóinak száma elérte a félmilliót, Róma után a birodalom második legfontosabb városa. Napjainkban a kiterjedt régészeti feltárásoknak köszönhetően kedvelt turistalátványossággá vált. Mai török neve: Efes.
Ephesosban található: az Artemisz templom (az ókori világ hét csodájának egyike), az Odeon, Hadrianus temploma, a függő házak, Celsus könyvtára, Szűz Mária háza és temploma, János evangélista temploma
Kusadasi - Törökország egyik legkedveltebb üdülőhelye. Izmirtől 90 km-re délre. Tipikus mediterrán város, forró nyarakkal és enyhe telekkel, évente 300 napon át fürdik a napfényben.

Bodrum - A török St. Tropez. Korábbi nevén Halicarnassos, Hérodotosz szülőhelye. Marmaris után a második legnagyobb vitorláskikötő. A Bodrumi Erődben található a 15. századi Szent Péter kastély, amely ma a Vízalatti Régészeti Múzeumnak ad helyet. De híres izgalmas éjszakai életéről is, ahol számtalan bár és étterem várja az ideérkezőt. A vitorlázók számos, védett öblöt találnak horgonyzóhellyel (a pilot-könyv segítséget ad ezek megtalálásához). Minden év október második-harmadik hetében rendezik meg a tradicionális fahajók regattáját, több mint 80 gulet részvételével. Fantasztikus látványt nyújtanak.
Akbuk - A csendes, nyugodt helyeket kedvelők és a vízi sportok megszállottjainak ideális üdülőhelye. Az akbuki strand teljes hossza 11 km.
GÖKOVA-KÖRFEZI (körfezi = öböl) - Ahol megállt az idő. Érintetlen falvakban, hagyományos famólókhoz köthet ki. Az öböl délkeleti részében csendes, eldugott horgonyzóhelyeket találni. Szintén ezen a környéken található, Marmaristól 18 km-re északra, Sedir-sziget (Cedrae) - a Kleopátra strand, mely híres aranyszínű homokos strandjáról.
KNIDOS - Az egyik leghíresebb kereskedelmi város az ősi időkben, stratégiai elhelyezkedése miatt. Ma, a régi kikötő kínál horgonyzóhelyeket a vitorlázóknak. Knidos romjai: az agora, ókori görög színház, Dionüszosz-, a Múzsák-, és Aphrodite-temploma, a régi városfal és városkapuk.
Datca - egy hangulatos kis városka, számos étteremmel, kis üzlettel és bárral. Datca volt korábban a félsziget fővárosa, míg Knidos stratégiai helyzete miatt ezt a címet át nem vette. Datca és Knidos között a mai napig, egyetlen romantikus, vadregényes út vezet a félszigeten keresztül. A félsziget bővelkedik eldugott horgonyzóhelyekben.
DORIS (HISARÖNÜ) -ÖBÖL - A Datca- és a Bozburun-félsziget közötti vízterület számos horgonyzóhellyel és Selimiye falu (Port Losta) kikötőjével.
Bozburun - (Yesilova a hajózási térképen) a falu, ahol a hagyományos török fa guletek épülnek. Bozburun kikötője a jól védett öböl északi részén fekszik. A kikötőben éttermek és üzletek.
Selimiye - Egy csendes, tiszta vizű kis öböl déli részén található. Természeti adottságainak köszönhetően kiváló menedék a viharos időjárásban is. Ez egy nagyon szép és népszerű megállóhely Bodrum és Marmaris között. A parti sétányon számos halétterem, művészeti és kézműves műhely, helyi füge, mandula és egyéb finomságokat áruló kis üzleteket talál. Selimiye közelében található az ókori város Hydas is.
Hisarönü - Csendes, kellemes környék, tökéletes hely a pihenésre. Egész évben szelíd, hűvös szellő, fújdogál. Kiemelkedő természeti szépségű terület.
Orhaniye - Itt még felfedezni az igazi érintetlen Törökországot. Ide még nem tört be a nyüzsgő modern élet, a tömeges turizmus. Jó a kikötő és a közeli környéken van egy kis vízesés is.
Bozukkale & Ciftlik - Ez a két öböl, egyedülálló. Nem szabad elszalasztani, ha ezen a környéken vitorlázik és Bozukkale várromjához is érdemes felkapaszkodni.

MARMARIS - város az Égei- és a Földközi-tenger találkozásánál, Törökország délnyugati részén található. A tengerpart gyönyörű és az emberek barátságosak. A nyár hosszú és a jó idő szinte garantált májustól, október végéig.
Az egyik legnagyobb természetes kikötő a világon, árnyas fenyvesekkel borította hegyek között, melyek belefutnak a tengerbe. Marmaris talán a legnépszerűbb charter kikötő, és üdülőváros Törökországban. Több okból is, nagyon ideális kiindulópont egy vitorlás kirándulásra, a négy égtáj közül, bármerre indul:
északi irányban a Gökova-öböl,
déli irányban a Földközi-tenger,
nyugati oldalon a Datca -félsziget,
keleti irányban pedig a Fethiye öblök.
A vitorlás turizmus érezhető az egész városban, bár a marina elég távol esik a legforgalmasabb szállodáktól, de közel van az óvároshoz. Behajózva a Netsel Marinába, gyönyörű kilátás nyílik az óvárosra a 16.sz-i várral. Az öbölben ideálisak a feltételek a horgonyzáshoz.
Ekincik & Dalyan - Gyönyörű, érintetlen tájak és történelmi helyek. Az Ekincik-öbölben talál egy nagyon jó éttermet saját marinával. Fantasztikus látvány!
Ekincik és Dalyan nagyon közel van egymáshoz, egy folyódeltában vannak. A folyódelta nádassal borított csatornák labirintusa. Kis török halászhajón utazhat felfelé a Dalyan folyón keresztül a nádasokon, Kaunos ősi városáig, ami egykor fontos kereskedelmi központ volt. A folyóparton éttermek sokasága csábítja egy kellemes ebédre vagy vacsorára. És a közelben egy tó is van, ahol úszhat egyet vagy iszappakolással kényeztetheti magát.
Dalaman - A folyamatos beruházásoknak köszönhetően egyre gyorsabban fejlődik, mégis összhangban marad a környezetével, megőrzi természetes szépségét. A városban számos üzlet, étterem és bár található. Dalaman egy hatalmas természeti strand, bár nem túlzottan kereskedelmi "még"! A házigazdák részéről a vendéglátás mindig kellemes. Ha a környéken jár, látogasson el Koycegiz-be is. Amíg felfelé hajózik a Dalyan folyó mentén nézze meg a faragott sírokat magasan a hegyoldalban, és amikor eléri a partot sétáljon az Iztuzu Beach-en.
Göcek - Elbűvölő kis város. Sok autentikus török kisbolttal és kellemes kávézóval. Számos jó adottságú marina található a környéken.
Kapi Creek - Szép környezetben, fantasztikus vendéglátás! Friss házi főtt ételt szolgálnak fel a hosszú famólóra épített étteremben, miközben kecskék és csirkék szaladgálnak az udvaron. Az étterem fölött húzódó dombról -felhőtlen, tiszta napon- lélegzetelállító kilátás nyílik a Fethiye-öbölre.
Sarsala Bay - Öböl famólóval és egy bájos étteremmel, melyet a mindig barátságos és segítőkész tulajdonos üzemeltet a családjával. Kóstolja meg a ház specialitását a - Török Pide-t. Esténként néha egy tradicionális török zenész játszik.
Asi Köyü - ez a kis öböl nagyszerű pihenőhely (pl. megebédelni) Marmaris-Skopea Marina felél. Az öböl kristálytiszta türkizkék vizében strandolhat, és ideális éjszakai horgonyzóhely, ha a fedélzeten szeretne vacsorázni.
Karacaoren - Egy szép, csendes öböl néhány középkori rommal a parton. A Muzaffer étteremben, ízletes ételt fogyaszthat el.

Fethiye - Egy élénk város, mégis sikerült megőrizni a város régi keleti hangulatú báját. Az ókorban Telmessos néven vált ismertté.
Az új Ece Marina teszi kellemessé a tartózkodást ebben a gyönyörű városban. A nagypiac jól felszerelt standokkal várja, ahol gyümölcsöt, zöldséget és friss halat egyaránt beszerezhet a kimerült készletek vagy a vacsora elkészítéséhez. Vacsora után tegyen egy sétát a bazár területén, vagy lazítson egy itallal, a számtalan bár egyikében. A látnivalók közé tartozik még a számos líciai sziklasír, az Amfiteátrum és egy török fürdő a régi fürdőházban. Mindegyik megér egy látogatást!
GEMILER-sziget - vagy St. Nicolas-sziget. A bizánci időszakból fennmaradt romjairól híres. Templomok, kápolnák és lakóépületek maradványai állnak a szigeten, melyek az 5-11. században épültek. A kereszténység terjedésének egyik központja volt.
Ha ellátogat a szigetre, sétáljon fel egészen a domb tetejére, hogy élvezze a csodálatos kilátást, és a naplementét is látni kell innen.
Oludeniz - A egyik legszebb és legismertebb strand aranyló tengerpartja és kristálytiszta vize miatt.
Kalkan - Kis város egy nagy öbölben. Ez egy hangulatos török város, kis kikötővel. Számos étterem, bárok és üzletek találhatók a part mentén. A falu mögött eukaliptusz fák illatoznak. Annak ellenére, hogy sok az új épület, a falu megőrizte varázsát. Ha nem akarja az éjszakát a kikötőben tölteni, akkor a Yesilkoy-öböl jól védett északnyugati részén dobjon horgonyt.
KAS - Egy nagyon kellemes kis városka vízparti éttermei miatt. A szabadtéri piacon mindenféle friss gyümölcsöt és zöldséget találhat. A városka főtere mögött, szőnyeget, kerámiát és török ruhákat árulnak a helyiek. A görög sziget Kastellorizon mindössze 3 mérföldre van.
Kekova (Simena) - Kas és Finike között. A település egykor két részből állt, szigeten és szárazföldön. A szigeten álló rész egy 2000 évvel ezelőtti földrengés alkalmával a tengerbe süllyedt. Döbbenetes látványt nyújt az elsüllyedt város utcáit, házait, ledőlt épületeit nézni a tengerfenéken. A romokat csak csónakkal lehet megközelíteni, horgonyt dobni, úszni, búvárkodni szigorúan tilos!
A szárazföldön ókori római és bizánci romokat találhat, továbbá egy líciai temetőt és Kale városát.
Finike - egy gyönyörű öbölben található, alig fedezték még fel a turisták. A lágy tengeri szél gondoskodik arról, hogy kibírható legyen a meleg, még a legforróbb nyári napokon is. Finike a második legjobban felszerelt jachtkikötő Törökországban. A Setur Marina a gasztronómiai beállítottságú tengerész öröme, mert mindent megtalál, hogy felfrissítse a készleteket. Narancsot feltétlenül vegyen, mert Finike a legjobb narancs és citrustermő vidék. Ez a városka szimbóluma is. Innen már csak 35 km-re, van Myra, ahol Santa Claus nyomait követheti.
Kemer - tengerparti üdülőhely. Fő vonzereje a természeti szépsége, a tenger, az erdő és a hegyek összharmóniája. A város igen élénk, sok klub, bár és étterem csalogat. A környező területek szépsége és a sokszínű szabadidős tevékenységek miatt népszerű idegenforgalmi célpont.
Antalya - az a hely, ahol a tenger, a napsütés, a történelem és a természet tökéletes harmóniát mutat. Magában foglalja a legszebb és legtisztább tengerpartot a mediterrán térségben. A város márkanévként vonult be az idegenforgalmi ágazatba. A mitológiai város, mely egykor otthont adott az isteneknek és istennőknek, most az embereknek mutatja meg minden titkát, a múlt minden misztikumát megismerheti napjainkban.
Antalya régió nagyon fontos része a török Riviérának, és valóban egy mennyei hely, ahol a nyári szezon 8-9 hónapon át tart.

 
 
 Iroda: 1012-Budapest, Lovas út 19. (térkép)   -  Email: info@windguru.hu  -  Tel: +36/1/450-0072  -  Fax: +36/1/450-0075  -  WebDesign by ESS