Adriai-tenger
Franciaország
Görögország
Horvátország
Karib-térség
Olaszország
Spanyolország
Svédország
Szlovénia
Törökország
Vitorlás szezon Törökország
Kikötési- kikötői- és hasznos információk
Nyugat-Lycian (Lükia) partvidék
Kelet-Lycian (Lükia) partvidék
Tanfolyamtúrák
Oktatás
Holdnaptár
Főoldal
Hírek-Akciók 
Üdülés
Élményhajózás
Egyedi ajánlatkérés
Online szállásfoglalás
Online utasbiztosítás
     
 

Kikötési-, kikötői- és hasznos információk

Hasznos információk
Megközelítés: repülővel Bécsből Dalamanig vagy Bodrumig
Úti okmányok: 6 hónapra érvényes útlevél
Vízum: 2011. február 15-től a turisztikai-, konferencialátogatási célból, illetve üzleti tárgyalás folytatása céljából török határállomásokon többszöri beutazásra, valamint 180 napon belül 90 napos tartózkodásra szóló vízumot állítanak ki,melynek díja 20 USD vagy 15 EUR. Legfeljebb egy hónapos tartózkodást és legfeljebb egyszeri belépést lehetővé tévő, kizárólag turista célú vízumot fel lehet venni a török közúti, vasúti, légi és tengeri határállomásokon is. A határátkelőhelyen felvett vízum díja 15 EUR vagy 20 USD. A vízum kiadásának feltétele, hogy az útlevél érvényessége legalább 6 hónappal meghaladja a kiadott vízum érvényességét. Ez a vízum típus kizárólag turizmus céljából vehető igénybe.
Védőoltás: nem szükséges
Jogosítvány: tengeri hajóvezetői engedély szükséges
Szezon: március végétől november közepéig
Időeltolódás: GMT+3 óra
Beszélt nyelv: török
Pénznem: Török líra (TL)

PÉNZVÁLTÁS, ÁRFOLYAMOK
Sok helyen elfogadják az eur-t, dollár-t, font-ot, de fizetés előtt érdemes tájékozódni az aktuális árfolyamokról.
Széles körben elfogadják a Visa és MasterCard kártyákat, a nagyobb városokban. Pénzváltási lehetőség a bankokban és pénzkiadó automatákból.
KIKÖTŐ- és kikötési DÍJAK, ÉTTERMEK
A helyi kikötési szokás öbölben: ki kell dobni a horgonyt az öböl közepére és a parthoz addig közelíteni, amíg meg nem fogja a horgony, a farát (tat) rögzíteni kell fához vagy sziklához. Egyre több helyen a helyiek acélkarikát tesznek a partmenti sziklákba, hogy ahhoz lehessen rögzíteni a hajót.

Az éttermek többsége saját mólóval rendelkezik. Ha kikötés után a tulajnál vacsorázik (amit szinte el is várnak), nem számolnak fel külön kikötői díjat, de a számlában található 5-7 EUR/éj közötti összeg a "csökkentett” kikötői díjtétel. A nagyobb kikötők, mint Netsel Marina-Marmaris, Marti Marina-Orhaniye, Ece Marina-Fethiye 40-100 EUR/éjszaka kikötői díjat számítanak a hajó méretétől függően.

A legtöbb étteremben, az öblökben és kikötőkben, agyagkemencében készült egyszerű hagyományos török ételeket szolgálnak fel. De a napi fogástól is függ az étlap választéka.
Vacsora/fő: 20 TL-tól, italok nélkül. (a halvacsora drágább is lehet)
Reggeli/fő: 15-20 TL
Tipikus reggeli ételek: a paradicsom, uborka, olívabogyó, sajt, gyümölcs, pirítós, lekvár, méz.
ITALOK
Törökországban saját termelésű jó bort nem igazán találni, de széles választék áll rendelkezésre. A szupermarketben kapható borok közül 1 palack ára: kb 12-15 TL, ugyanaz a palack az étteremben 45 TL körüli áron kerül az asztalra.
A helyi sör az Efes, mindenhol kapható. A nagyobb éttermekben a külföldi palackozott sörök közül is választhatnak.
A hagyományos szeszesital a Raki, az ánizs alapú ital, erős alkoholtartalmú, ezért a törökök vízzel és jéggel, hígítva fogyasztják. Nem ajánlatos evés nélkül sokat fogyasztani belőle.
Az importált italok drágák az adó miatt, így célszerű megvenni a kedvenc italokat a repülőtéren (Duty Free). És mielőtt bárhol italt rendel, érdemes megkérdezni az árát, nehogy a vacsora végén kellemetlen sokk érje a számla végösszegét illetően.
Érdemes még megkóstolni a másik népszerű italt is, a teát (Cay). Hidegen vagy melegen, cukorral vagy anélkül, ki-ki eldöntheti melyik a számára legfrissítőbb változat.
A csapvíz fogyasztása nagyon nem ajánlott! Ásványvízből is csak a drágábbat érdemes vásárolni (mert sajnos néha trükköznek az olcsóbb vizekkel).
BEVÁSÁRLÁS
A kis falvakban található helyi piacokon mindig friss árut (fűszereket, zöldség és gyümölcsöt) kínálnak, minden helyben termesztett.
A nagyobb városok Marmaris, Fethiye, Bodrum a vásárlók paradicsoma, a bazárban színes üzleteket talál, ahol ajándéktárgyakat, ékszereket, szőnyegeket, textilárut, vagy bármi mást megvehet. A bazárokban és piacokon nincs szabott ár, szinte minden lealkudható...

Néhány élelmiszer ára:
kenyér- 0,13 eur
sajt 100 g - 0,60 eur
tej 1 l - 1 eur
vaj 250 g - 0,60 eur
tojás 10 ks - 0,80 eur
gyümölcsjoghurt - 0,45 eur
sonka 100 g - 1,10 eur
bor 0,75 l - 2 eur
palackozott víz 1,5 l - 0,30 eur
sör 0,5 l - 0,80 eur
paprika 1 kg - 0,60 eur
paradicsom 1 kg - 0,60 eur
burgonya 1 kg - 0,40 eur
gyümölcs 1 kg - 1 eur
kebab -1 adag - 0,80 eur
kávé - 1,50 eur
gombóc fagylalt - 0,50 eur

 
 
 Iroda: 1012-Budapest, Lovas út 19. (térkép)   -  Email: info@windguru.hu  -  Tel: +36/1/450-0072  -  Fax: +36/1/450-0075  -  WebDesign by ESS