Adriai-tenger
Franciaország
Görögország
Horvátország
Karib-térség
Olaszország
Szardínia
Toszkána
Tirrén-tenger
Ligur-tenger
 Genova 
Szicília
Spanyolország
Svédország
Szlovénia
Törökország
Tanfolyamtúrák
Oktatás
Holdnaptár
Főoldal
Hírek-Akciók 
Üdülés
Élményhajózás
Egyedi ajánlatkérés
Online szállásfoglalás
Online utasbiztosítás
     
 

Ligur-tenger
A Földközi-tenger egyik beltengere, az Olasz Riviéra, Liguria, Toszkána, valamint Korzika és Elba szigete között. Vízfelületét Olaszország, Monaco, és Franciaország, valamint a Földközi- és a Tirrén-tenger határolja. A tenger legmélyebb, 2850 m pontja Korzikától északra helyezkedik el. A Genovai-öböl alkotja a tenger legészakibb részét. Az itt fekvő Genova, La Spezia és Livorno térségére a sziklás partok jellemzőek, hasonlóan az északnyugati partokhoz, melyet klímája, és természeti adottságai felkapott üdülőhellyé tettek. A keleti parton ömlik a tengerbe a térség legjelentősebb folyója, az Arno, valamint több más kisebb, az Appenninekben eredő vízfolyás.

A tengerben élő cetfélék megmentésére a part menti országok 1999-ben létrehozták a Specially Protected Areas of Mediterranean Importance (Spami) nevű szervezetet. A Ligurian Sea Cetacean Sanctuary jelenleg 84000 km2-nyi felületű mélytengerre terjed ki.

Liguria, egy keskeny parti szakasz, a francia határtól Toszkánáig. A part mentén nagyszerű strandok és az Appenninek meredek szirtjei emelkednek a tenger fölött. Egy kontrasztokkal teli régió - világhírű városokkal, elszigetelt falukkal és békés öblökkel... A régió központja Genova, ami hozzávetőleg a régió közepén fekszik. A Genovai-öbölben található vitorlásterület a szárnyaikat próbálgató vitorlások részére kitűnő gyakorlási lehetőség, mert nem követel semmilyen különleges készséget a legénységtől. Egymást követik a kikötők és az irányokat jól látható jelzőfények mutatják. Sekélyes helyek nincsenek és part menti szigetek sem akadályozzák a szélirány nyújtotta haladást.

Liguria partját az Appenninek védi, ezért a levegőhőmérséklet tavasz elejétől ősz végéig kellemesen enyhe. Májusban az átlagos hőmérséklet 21 C fok, októberben 20 C fok.
A nyári hónapokban legfeljebb 4 Bft erősségű gyenge szelek uralkodnak. Éjszaka és kora reggel csekély északi szelek fújnak a partról. A kis légnyomású területek gyakran maradnak hosszabb ideig a Genovai-öbölben, a légnyomás ilyenkor folyamatosan csökken.
A Libeccio, ami délnyugatról vagy nyugatról fúj, 5 - +8 Bft erősségű lehet, akár négy napig is eltarthat.
A hideg Tramontana, északi vagy északnyugati irányból erősen fúj, ősszel és télen elérheti a vihar intenzitását.
Korzika belső tartományai felől igen erős széllökések tapasztalhatók a korzikai fok körül.
Sok sekélyes hely van a Bonifacio-szoros, a Maddalena Archipelago Nemzeti Park, a Les Moines és Olmeto zátonyainál Korzika délnyugati részén.

 
 
 Iroda: 1012-Budapest, Lovas út 19. (térkép)   -  Email: info@windguru.hu  -  Tel: +36/1/450-0072  -  Fax: +36/1/450-0075  -  WebDesign by ESS